
FY17 Title II Formula Grants Program 
Frequently Asked Questions (FAQs) as of March 10, 2017 

Note:  Duplicative questions were consolidated to simplify responses. 

1. 

Q: What is the “hold” regarding the amendments to the Formula Grant Program regulation 

published on January 17, 2017? 

A: The White House issued a directive on January 20, 2017, to all Executive Departments and 

Federal Agencies to temporarily postpone the effective date for regulations that had been 

published in the Federal Register but had not yet taken effect, until 60 days from the date of the 

directive, to allow for Administration review. As long as the Administration determines during 

the review period that the regulation raises no substantial questions of law or policy nor that 

further action is warranted, the regulation will take effect on March 21st.  In either event, OJJDP 

will issue notification to the field. 

2. 

Q: Given the hold on the rule published on January 17, 2017, how should states proceed with 

revision of their compliance manuals to be consistent with the requirements under the rule?   

A: The current Formula Grants Program regulation at 28 CFR Part 31 remains in effect until the 

rule published on January 17, 2017 takes effect and amends certain provisions of the regulation.  

Until then, any updates that states make to their compliance manuals should be consistent with 

the Juvenile Justice and Delinquency Prevention Act (JJDPA), the current regulation, and OJJDP 

policy found at:  www.ojjdp.gov/compliance.   

Please contact your State Compliance Analyst should you have questions. 

3. 

Q: For the past several years, the data used to inform the RRI both statewide and for our three 

approved localities has always been collected on a calendar year basis.  Recently, we were 

informed that the data collection period should be based on the federal fiscal year.  This is not 

feasible, as our data collection tool is designed to collect and report data based on the calendar 

year.  Is it possible to request a waiver of the federal fiscal year reporting requirement, and 

continue to collect DMC data on a calendar year basis? 

A:  States may continue to collect DMC data on a calendar year basis.  Unlike the DSO, 

separation, and jail removal requirements, states’ compliance with DMC in a particular federal 

fiscal year is based not on data for that period, but on whether states undertook activities 

sufficient to address DMC during that period.  The DMC data that states collect is used to 

calculate the Relative Rate Index (RRI), which helps states identify whether – and the extent to 

which -- DMC exists in a particular jurisdiction.  But that data is not, itself, the basis for OJJDP’s 

determination of states’ compliance with the DMC requirement.  States must report on their 

http://www.ojjdp.gov/compliance
https://www.ojjdp.gov/statecontacts/resourcelist.asp


 

activities undertaken to address DMC during the relevant federal fiscal year, but those activities 

may be formulated based on an RRI value calculated using data collected for a different time 

period. 

 

 

4. 

Q: Is the original definition of “detain and confine” still in effect? 

 

A:  The definition of “detain or confine”, consistent with 4th Amendment jurisprudence, and as 

published in the Formula Grant Program rule on January 17, 2017, is as follows:  detain or 

confine means to hold, keep, or restrain a person such that he is not free to leave, except that a 

juvenile held by law enforcement solely for the purpose of returning him to his parent or 

guardian or pending his transfer to the custody of a child welfare or social service agency is not 

detained or confined within the meaning of this definition. 

 

5.  

Q: Parts of Appendix I in OJJDP’s FY2017 Formula Grant Program solicitation ask for 

information that states are required to provide as part of their compliance submission. If states 

submit their compliance information by February 28th with all the required information, is it 

necessary to resubmit the same information in the Title II application again, for the portions that 

relate to Appendix I? 

 

A: It will be sufficient to clearly indicate where the compliance information states have 

previously submitted can be found to include specific page numbers. Keep in mind while there is 

some overlap between Appendix I and your compliance information, there are several parts that 

do not overlap so carefully review each item (and sub-item) in Appendix I and complete the 

Appendix in its entirety.   

 

 

6. 

Q: When is the DMC 3-year plan due to be submitted to OJJDP?   

 

A: State’s DMC 3-year plans were due to OJJDP on February 28, 2017, unless the State 

requested and received approval for an extension to March 31, 2017.   

 

 

7. 

Q: Does GMS allow access to the DCTAT system? Or do users have to specifically use one of 

the links provided in the solicitation? 

 

A: GMS and DCTAT are two separate systems. Depending on which system is being used, 

contact the appropriate help desk if needed. The GMS system can be accessed here: 

https://grants.ojp.usdoj.gov/gmsexternal/ and the GMS help desk can be reached at 888-549-

9901, option 3 or via email to GMS.HelpDesk@usdoj.gov.  Due to the recent transition to the 

Single Sign On Performance Measurement Platform, the link to the online compliance reporting 

tool is now: https://ojjdpcompliance.ojp.gov and the help desk can be reached at 866-487-0512 

https://grants.ojp.usdoj.gov/gmsexternal/
mailto:GMS.HelpDesk@usdoj.gov
https://ojjdpcompliance.ojp.gov/


 

or via email to ojjdp-compliance@usdoj.gov .The link for the data reporting tool is now 

https://ojjdppmt.ojp.gov and the help desk can be reached at 866-487-0512 or via email to 

ojjdppmt@usdoj.gov . 

 

 

8. 

Q: At this point, should we fill in the budget based on last year’s award amount? 

 

A: Yes, because there is no full-year appropriation for fiscal year 2017, OJJDP has been unable 

to calculate states’ allocation amounts, and states should submit a budget using the amount they 

were allocated in Fiscal Year 2016. 

 

 

9. 

Q: We have a State university that is implementing a program at the local level in multiple 

counties. Would funds awarded to this entity count toward the requirement to pass-through 66 

2/3 % of Formula funding?  

 

A: Please contact your Program Manager with the specific details of the program being 

implemented by the State university.  Generally, we look at whether the entity meets the 

description of how pass-through funds must be expended as described in the Juvenile Justice and 

Delinquency Prevention (JJDP) Act:  42 U.S.C. 5633(a)(5).  

 

10. 

Q: Under the Title II, Part B formula grant program, are language assistance costs allowable for 

the purpose of supporting access to services for individuals with limited English proficiency?? 

 

A: A Limited English Proficient (LEP) person is one whose first language is not English and 

who has a limited ability to read, write, speak, or understand English. To assist recipients in 

meeting their obligation to serve LEP persons, the Department of Justice has published a 

guidance document, which is available on the LEP.gov website.  OJP also encourages applicants 

and recipients to include within their program budgets the costs for providing interpretation and 

translation services to eligible LEP service populations.  Refer to 

https://ojp.gov/funding/Explore/SolicitationRequirements/CivilRightsRequirements.htm . Please 

consult with your State Program Manager if you have additional questions. 

 

 

11. 

Q: Will meeting minutes from the February 9, 2017, Juvenile Justice Specialist call be 

distributed? 

 

A: Yes, minutes from the call will be distributed via email to the JJ Specialist listserv. 
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